Press "Enter" to skip to content

2017: Kvinner drept etter rettighetskamp

Over 20 kvinner er i 2017 blitt drept rundt om i verden etter å ha kjempet for menneskerettigheter, ytringsfrihet og kvinners rettigheter.  Årets fem første drap, her fra oversikten til The Guardian i samarbeid med AWID.

Ruth Alicia López Guisao

Ruth Alicia López Guisao, Colombia

Jobbet med sosiale spørsmål i San Juan, i et område med paramilitære styrker. 2. mars ble hun skutt og drept av to uidentifiserte menn da hun besøkte familien, som etter drapet har mottatt nye trusler.

Shifa Gardi

Shifa Gardi, Irak

Shifa Gardi var reporter for den kurdiske tv-kanalen Rudaw. Drept av veibombe utenfor Mosul, Irak, 25. februar.

Emilsen ManyomaEmilsen Manyoma, Colombia

Ledet organisasjon som jobbet for innbyggere som ble tvangsflyttet av selskaper som driver med gruve- og jordbruksvirksomhet. Manyoma hadde dokumentert drap og forsvinninger, var kritiker av firmaene. Drept med sin mann, funnet 17. januar.

Sherly Montoya

Sherly Montoya, Honduras

Var med i Grupo de Mujeres Transexuales – Muñecas de Arcoíris, som kjemper for transkjønnede kvinners rettigheter. Funnet død i hovedstaden Tegucigalpa, 4. april.

 

Miroslava Breach Velducea

Miroslava Breach Velducea, Mexico

Reporter for La Jornada, før hun i 2017 startet eget nyhetsbyrå, MIR. Dekket organisert kriminalitet og korrupsjon. Skutt åtte ganger da hun forlot sitt hjem i Chihuahua 23. mars. En lapp lå igjen: Hun ble drept fordi hun «snakket for mye».

 

LENGRE LISTE I THE GUARDIAN (engelsk).

 

%d bloggere liker dette: