Press "Enter" to skip to content

Nye demokratiske land i Afrika

10 afrikanske land er registrert som helt frie og demokratiske i den siste årsrapporten fra Freedom House. Både Mauritius og Ghana har en høyere score enn EU-landene Ungarn og Bulgaria.

AV DAG HERBJØRNSRUD dag@vis24.no

Etter at opposisjonspolitikeren Nana Akufo-Addo slo president John Mahama i valget i desember 2016, rykket Ghana opp som et av de mest stabile demokratiske landene i Afrika. Med en poengsum på 83 (av 100) er Ghana av det mest demokratiske landene på selve fastlandskontinentet. Ser vi på hele Afrika, kommer imidlertid både Kapp Verde (90) og Mauritius (89) foran på den uavhengige og etablerte tenketanken Freedom House sin siste oversikt. Både ytringsfrihet og frie valg blir her vurdert.

Det fjerde mest demokratiske landet i Afrika i 2016 er Benin (82), som geografisk sett bare har det udemokratiske Togo (49) mellom seg og Ghana. Så følger øygruppen Sao Tomé og Principe (81), mens Tunisia, Senegal og Sør-Afrika (78) kommer på delt sjetteplass. Også Namibia (77) og Botswana (72) er definert som helt frie, noe som er markert med grønt på verdenskartet.

Norge får en score på 100, mens Danmark får 97 og Polen og Italia 89. EU-landene Bulgaria (80) og Ungarn (76) blir definert som mindre demokratiske enn Ghana og Benin. Både Ukraina (61), Moldova (61) og Albania (57) er blant de europeiske landene som er definert som «delvis frie». Nederst på den europeiske demokratistigen kommer Russland og Hviterussland, med 20 poeng hver. Det er rett foran Kinshasa-Kongo (19), men bak Angola (24).

India får forøvrig 77 poeng, noe som gjør landet til verdens største demokrati.

 

 

 

 

%d bloggere liker dette: